Table of Contents Table of Contents
Next Page  12 / 48 Previous Page
Information
Show Menu
Next Page 12 / 48 Previous Page
Page Background

12

2016

אפריל

261

גיליון

|

|

מגזין

הדס כרמונה

, סטארט אפ

AseptoRay

שהוקם במעלות, קורא תיגר

על מערכת הפיסטור היש

מ

נה והטובה, ומציע פיתרון

אחוז

80-

קל החוסך יותר מ

מצריכת האנרגיה בתהליך.

התהליך מבוסס על קרינת

מ

(אולטרה סגול) ש

UVV

שמידה חיידקים יחד עם

וילדעחעייס אחרים, המא

מ

פשר לחלב, למיצים שונים,

לבירה ולעוד נוזלים בת

מ

עשיית המזון להיות נקיים

יותר ולהאריך את חיי המדף

שלהם. כיוון שהתהליך אינו

דורש חום וקור, הערכים

התזונתיים של המוצרים

נשמרים יחסית לתהליך הפ

מ

סטור הרגיל, ובכך מהווה

החידוש יתרון נוסף לתע

מ

שיית המזון.

הרעיון נולד בקניה

הסטארט אפ הוקם כמעין

חברת בת ב"מגט תעשיות

בע"מ" לפני כארבע שנים.

מגט עוסקת עשרות שנים

בתעשיית הנירוסטה. זו חברה

גדולה, הנמצאת באזור התע

מ

שייה במעלות ומעסיקה עו

מ

בדים רבים בתעשייה המכונה

מסורתית. בחברה יש מחל

מ

קות שונות העוסקות במגוון

נושאים הקשורים לנירוסטה,

כמו יצירת מיכלים לתע

מ

שיית המזון, לתעשייה הכי

מ

מית, הפרמצבטית, והם אלו

שמייצרים את מכליות החלב

שאתם רואים על הכביש.

הרעיון לסטארט אפ הגיע

מאחת המחלקות במגט,

שעוסקת בתהליכי הקמת

קווי ייצור לתעשיית המ

מ

זון, בדגש על מחלבות. דרור

ליבנה, מנהל הפיתוח של

, מספר על

AseptoRay

החידוש: "אנחנו מקימים מח

מ

פסטור, הדור הבא

באזור התעשייה של מעלות מפתחים תהליך חלופי לפסטור,

ומשמיד חיידקים ללא חימום.

UV

המבוסס על קרינת

המיזם זכה בפרסים ובתקציבים, ומכונות ראשונות

כבר מצויות בהרצה בחברות מיצים גדולות. דרור ליבנה, מנהל

הפיתוח, מקווה למכירות ראשונות כבר בשנה הנוכחית

לבות, גם בארץ וגם בחו"ל,

ובמחלקה הזו אנחנו עוסקים

לא רק במיכלים אלא גם במ

מ

ערך סביב המכלים במחלבות.

זו המחלקה שפעם עבדתי בה

בתור מהנדס תהליך, ובמסגרת

העבודה נסענו להקים מחל

מ

בה בקניה. שם הבנו שבקניה

ובמדינות מתפתחות אחרות

איכות החלב נמוכה וחיי המדף

קצרים ביותר".

למה זה קורה?

"בעיקר בגלל שהחלב

מגיע עם ריכוז חיידקים

מאוד גבוה, פי מאה יותר

מחלב ישראלי. מתוך הצורך

חשבנו לעשות טיפול מק

מ

דים לחלב באמצעות מכ

מ

שיר פשוט וזול שאינו צורך

משאבים גדולים של חשמל

ואנרגיה. ואז עלה הרעיון

להרוג את החיידקים בעזרת

. זו טכנולוגיה

V

קרינת

מוכרת בעולם להשמדת

חיידקים, ואנחנו מכירים את

זה ממתקני המים הביתיים

למשל. אבל יש בעיה עם

הטכנולוגיה הזו בהקשר של

חלב. הקרינה לא יכולה לח

מ

דור נוזלים שאינם שקופים.

זו גם הסיבה שבמתקני המים

הביתיים, כשמצטברת עכי

מ

רות, הקרינה לא יעילה ולא

משמידה את החיידקים".

אז הסטארט אפ הוא בעצם

מציאת פתרון לבעיית הע

־

כירות?

"כן. חשבנו איך אפשר

לעקוף את זה. איך אפשר

לחשוף את כל נפח המוצר

לקרינה. החוכמה היא לגרום

לכל החיידקים להיחשף לק

מ

רינה כדי שיושמדו. הרעיון

שמצאנו קיבל אישור לתמי

מ

כה מהמדען הראשי, ובמשך

ארבע שנים מפתחים אותו

גם על תקציבים של משרד

האנרגיה ובהשתתפות בעלי

הבית של מגט".

מקום ראשון

בתחרות עולמית

לקבל תקציב מהמדען

הראשי זה לא עניין של מה

בכך. זה בהכרח מצביע על

כך שמדובר בפרויקט הצופן

בחובו טכנולוגיה חדשנית.

השתתף הפרויקט

2015

בקיץ

בתחרות שנקראת קלינטק-

,)Cleantec Open(

אופן

תחרות עולמית המחפשת

סטארט אפים בתחום איכות

הסביבה. בשלב הישראלי

המקדים זכה הפרויקט במ

מ

קום הראשון, כסטארט אפ

המבטיח בתחום, וכתוצאה

מכך קיבלה החברה את הז

מ

כות לייצג את המדינה בגמר

בסן פרנסיסקו שנערך בסתיו.

גם שם, לשמחת כולם, זכה

הפרויקט במקום הראשון.

כבוד, דרור. התרגשתם?

"כן".

ומה עכשיו?

"על הרעיון נכתב פטנט

שעדיין לא אושר סופית.

אנחנו בתהליכים מתקדמים

של מחקר, פיתוח, קבלת

אישורים רגולטוריים, משרד

וכן הלאה.

FDA ,

הבריאות

תוך כדי הפיתוח נחשפנו

לדרישה גדולה לטכנולוגיה

הזו עבור אפליקציות נוס

מ

פות מחברות גדולות בארץ

ובעולם, למשל למוצרי מזון

נוזליים נוספים כמו בירה,

משקאות קלים, מיצים, אולי

אפילו יין. בארצות הברית יש

בעיקר דרישה למוצרים אור

מ

גניים שלא עברו פסטור. זה

שוק הולך ומתפתח שאנחנו

רוצים להתמקד בו. המערכות

שלנו נמצאות כיום לניסיון

והרצה אצל חברות מיצים

גדולות ובמקביל אנחנו בק

מ

שרים עם לקוחות נוספים

בחו"ל, כשהמטרה היא שכבר

מ

, יתבצעו ה

2016

- השנה, ב

כירות הראשונות".

לקניה תחזרו עם הטכנולו

־

גיה?

"כן. אחת מהקרנות שקי

מ

בלנו מהן כסף השנה, זו

קרן תנופה של ביל גייטס,

שמטרתה לשפר את איכות

החיים של מדינות העולם

השלישי בדגש על אפריקה.

עבור האפריקאים נתחיל

השנה בפיתוח של מערכת

פשוטה, שהיא "לואו קוסט",

כי רק כך יתאפשר ללקוחות

האפריקאים בכפרים הנידחים

לרכוש את המערכת ולקבל

חלב טוב יותר".

מגט תעשיות בע"מ היא

חברה משפחתית בבעלות

.1969

משפחת טריפמן מאז

זו החברה הגדולה וככל הנ

מ

ראה המעסיק הגדול ביותר

באזור התעשייה קורן. אז

אם אנחנו בענייני חדשנות,

מעניין איך מתקבל בחברה

העוסקת בתעשייה מסורתית,

פרויקט חדשני כזה.

דרור: "להכניס טכנולוגיה

חדשה של סטארט אפ נדרשה

התגייסות מיוחדת לעניין של

מנהלים ושל עובדים. הם היו

צריכים לצאת מאזור הנוחות

ומהמוכר, ולהתגייס לעניין.

זה לא טריוויאלי שזה אכן

קרה. גם אם זה היה קשה

ומורכב הדברים נעשו וב

מ

כוחות משותפים הפרויקט

בסופו של דבר התקדם".